vergoeding beugel ehbo vragen

Vragen

ALLES OVER BEUGELS

1 Moet ik helemaal uitgewisseld zijn voor ik met een beugel kan beginnen?  
Meestal juist niet. Vaak is het beter om al te laten kijken wanneer de laatste melkkiezen nog moeten wisselen
De melkkiezen zijn groter dan de kiezen die er voor terug komen. En omdat wij deze ”gratis” ruimte graag optimaal willen benutten, zien we je graag eerder dan na de gehele wisseling.
Ook bij patiënten met een grote overbeet mag niet eerst de wisseling worden afgewacht, er zou dan wel eens te weinig groei over kunnen zijn om de overbeet op te lossen. Over het algemeen is een leeftijd van 10 jaar goed om eens te komen.
 
Is een beugel nodig?  
De reden om een beugelbehandeling te starten kan esthetisch of functioneel zijn. Vaak is het niet zo zwart-wit maar is de reden voor behandeling een beetje van beiden.Een esthetische behandeling wil zeggen puur voor de schoonheid. Het gebit functioneert prima maar de tanden staan wat scheef.Functionele redenen om aan een behandeling te beginnen zijn:
• Een patiënt bijt met zijn ondertanden in zijn gehemelte.
• Door een grote overbeet kan een patiënt slecht spreken, eten en de lippen op elkaar krijgen.
• Doordat de tanden bij dicht bijten erg ver over elkaar heen vallen (diepe beet) is de bewegings vrijheid van de onderkaak beperkt, dit kan problemen geven.
• De patiënt kan moeizaam het gebit schoon houden.

Sommige ouders willen alleen een orthodontische behandeling bij hun kind als er sprake is van een functionele reden om aan een behandeling te beginnen.
Het is juist dat niet elke afwijking behandeling behoeft. Op volwassen leeftijd is echter overbeet correctie met behulp van groei niet meer mogelijk, ook betaalt de verzekering na 18 jaar bijna niet meer mee. Bij geen behandeling maakt dit niet uit, bij uitstel wel.
Wij informeren u graag hierover bij het eerste consult.

 
3   Wat kost een behandeling?  
Afhankelijk van wat er precies gedaan moet worden kunnen de kosten variëren. Dit heeft te maken met de apparatuur die nodig is, maar uiteraard ook met de tijdsduur van de behandeling. De meeste behandelingen kosten over een tijdsduur van 24 maanden ongeveer € 2100,- tot € 2400,-.
Kijk voor meer informatie onder tarieven.
 
4   Hoe lang duurt de behandeling?  
De meesten behandelingen kunnen worden uitgevoerd tussen de 1,5 en 2 jaar. De snelheid van behandeling hangt ook af van het voldoende dragen van de beugel en of je veel of juist weinig groeit. Dit betekent dat jouw behandeling dus zowel korter als langer dan de gemiddelde behandelduur kan uitpakken.
 
5   Hoe lang is de wachtlijst?  
Momenteel is er geen wachtlijst in onze praktijk. Dit betekent dat je meteen een afspraak krijgt. Onze agenda is wel gevuld zodat je over het algemeen na ± vier weken kan worden gezien.
 
6   Tot welke leeftijd kan je je orthodontisch laten behandelen?  
Er is geen leeftijdsgrens voor een orthodontische behandeling. Tanden en kiezen kun je op elke leeftijd verplaatsen. Bij een volwassen patiënt begint de tandverplaatsing iets trager, maar verloopt daarna meestal gelijk. Een groot verschil tussen (jonge) kinderen en volwassenen is dat de kaakgroei bij volwassenen is gestopt. Dat betekent dat de aanpak van de behandeling soms wel wat anders is. Lees meer onder ”de behandeling / volwassenen”.
 
7   Wordt de behandeling door de verzekering betaald?  
Orthodontie zit niet standaard in de basis zorgverzekering.
Veel mensen hebben zich dan ook aanvullend verzekerd via dezelfde zorgverzekeraar. Om een goed beeld te hebben wat er vergoed wordt is het raadzaam de polis hierop na te lezen. Vaak wordt er of tot een bepaald bedrag vergoed of een bepaald percentage. (Kijk voor aanvullende informatie onder tarieven – zorgverzekering vergoeding).
 
Veroorzaakt een beugel gaatjes?  
Slotjes of beter gezegd brackets veroorzaken geen gaatjes. Toch kunnen slotjes indirect wel gaatjes veroorzaken. Doordat slotjes plaque goed vast houden, zelfs op plaatsen waar dit normaal niet het geval is, kan rond het slotje een witte ontkalking of erger nog een gaatje ontstaan. Wanneer je de mond goed schoon houdt zal dit niet gebeuren.Bij het plaatsen van de slotjes beugel leggen wij goed uit hoe je het gebit het best kunt schoon houden en mocht tijdens de behandeling blijken dat kinderen meerdere malen een slechte mondhygiëne hebben dan zullen we de ouders hiervan op de hoogte stellen.
 
9   Doet het pijn als de beugel wordt geplaatst?  
Nee, het plaatsen doet geen pijn. Wel is het zo dat het duwen tegen de kiezen wat vervelend aan kan voelen. Dat gebeurt als je ringetjes om de kiezen krijgt en er een paar dagen eerder elastiekjes tussen de kiezen zijn geplaatst. De kiezen zijn daardoor wat gevoeliger geworden.
 
10  Mijn tandarts doet zelf ook orthodontie. Is hij dan ook specialist?  
Een orthodontist is een tandarts die na zijn studie tandheelkunde een drie- of vierjarige fulltime opleiding tot specialist in de Dento-Maxillaire Orthopaedie (Orthodontie) heeft gevolgd aan een universiteit.In Nederland mogen tandartsen alle tandheelkundige behandelingen zelf doen. Dus ook alle operaties in de mond en alle beugelbehandelingen. In de praktijk zullen tandartsen die zelf beugelbehandelingen doen, meestal geen al te ingewikkelde gebitsafwijkingen gaan behandelen.
 
11  Moet ik voor gewone controle ook nog naar de tandarts ?   
Ja, je moet gewoon zoals normaal naar je eigen tandarts voor controle.
Wij controleren op gaatjes maar de tandarts is uiteindelijk degene die er ook voor zorg draagt dat er dan iets aan gedaan wordt.
 
12 Wat moet ik doen als er wat kapot is of als er iets prikt?  
Onder beugel ongelukjes vind je oplossingen voor een aantal problemen die je kunt hebben met je beugel. Vooral wanneer je met vakantie bent of om een andere reden niet kunt komen is dit handig om te weten.
Verder is het goed te bellen wanneer er iets kapot is of iets prikt. Dus niet tijdens een normale controle afspraak aan ons vertellen dat je je beugel of je elastieken een dag na je laatste afspraak al niet meer kon dragen. Met name bij beugels is de kans groot dat wij de beugel dan niet meer passend kunnen krijgen. Er moet dan een nieuwe beugel worden gemaakt met alle gevolgen en kosten van dien.
Wanneer je belt vertel dan goed wat er aan de hand is, de receptioniste kan dan beoordelen of er gewacht kan worden tot je volgende afspraak of dat er een tussenafspraak gemaakt moet worden.
 
13   Hoe vaak moet ik nog terug komen nadat de beugelbehandeling klaar is?  
Na het verwijderen van de beugel, slotjes en plaatjes volgt een controleperiode. Deze duurt ongeveer anderhalf jaar. Na 1, 4, 8, 12, en 18 maanden kom je naar de praktijk. Wij beoordelen of alles goed gaat. Deze controle wordt overigens niet tot de actieve behandeling gerekend. Hierna ga je weer naar uw eigen tandarts. Tijdens de halfjaarlijkse controles kan deze de beugels en/of spalkjes checken. Mocht er iets mis zijn met beugel of spalkje, dan kan je tandarts dit doorgaans oplossen. Zo niet, dan kun je ook bij ons terecht.
 
14   Wat moet ik doen als mijn retentiespalkje los of stuk is?  
Neem in elk geval zo snel mogelijk contact op met de praktijk en probeer zo goed mogelijk uit te leggen wat er aan de hand is. Er zal dan een afspraak worden gemaakt om het spalkje te repareren. Als je ook nog een nachtbeugeltje hebt probeer dat dan zo veel mogelijk te dragen, om verschuivingen van de tanden te voorkomen.
 
15   Moet je een verwijsbrief van de tandarts hebben?  
Nee hoor, dat is niet meer nodig. Als u graag een advies wilt hebben over eventuele gebitsregulatie bij u of uw kind, kunt u uiteraard gewoon een afspraak maken voor een consult. In de praktijk zien wij wel dat de tandarts, bij de halfjaarlijkse controle, vaak goed kijkt of het verstandig is om voor een behandeling of beoordeling naar de specialist te gaan.
U kunt zich ook aanmelden via deze website. Zie onder: Aanmelden.